3.2. Çalışma Sistemi Oluşturma
Ana Sayfa üzerinde sol tarafta yer alan açılır menüde "Çalışma Sistemi" Butonuna tıklanır.
- Açılan Sayfada sağ tarafta yer alan "Yeni Çalışma Sistemi Ekle" butonuna tıklanır.
Standart Çalışma Sistemi Oluşturma: Tek vardiya üzerinden yapılan çalışmaya verilen isimdir. Genellikle beyaz yaka veya ofis çalışması gibi hafta içi gündüz standart saatli çalışmalardır.
Oluşturduğunuz çalışma grubuna bir isim verin. Standart Çalışma ve 7 Gün Ekle Seçeneklerini olduğu gibi bırakın.
İşe erken Gelme Ve Çıkma, İşe Geç Gelme Ve Çıkma toleransları sistemin dikkate almayacağı saat sapmalarını ifade eder. Örneğin bu değer 30 dk olarak girildiğinde personelin işe 30 dk ya kadar geç gelmesi gelmesi geç giriş olarak kabul edilmez normal gün sayılır. 31. dakika geldiğinde işe 31 dk geç gelmiş sayılır.
İşe giriş ve işten çıkış saatleri bu alanda yazılır. Sistem personelin olağan giriş ve çıkış saatlerini denetlerken bu alanda verilen saatleri baz alarak değerlendirme yapar. Eğer personel belirtilen saatlerde tolerans değerler içerisinde giriş ve çıkış yaptı ise normal gün kabul edilir. Bu değerlerin dışında gerçekleşen giriş/çıkış aktiviteleri değerlendirilerek eksik veya fazla zamanlar kayıt edilir.
Üst kısımdaki işlemlerin ardından alt kısımda seçtiğiniz gün sayısı kadar boş kutu oluştuğunu göreceksiniz. Bunlar sizin çalışma sisteminizi oluşturabileceğiniz günlerdir. Bu adımda önce boş gün üzerine tıkayıp sonrasında üstünde yer alan ikona tıkladığınızda kutunun değiştiğini göreceksiniz. Aşağıda yer alan fotoğrafta oluşturulmuş bir standart mesai tablosu görebilirsiniz. İşlemi tamamladığınızda oluştur. butonuna tıklayarak çalışma sistemini kayıt edebilirsiniz.
Vardiyalı Çalışma Sistemi Oluşturma: 24 saatlik birden fazla vardiya üzerinden yapılan çalışmaya verilen isimdir. Genellikle üretim, sağlık veya özel güvenlik personeli çalışma sistemi bu şekildedir. Yukarıda yer alan anlatımdan farklı olarak aşağıda yer alan adımlar uygulanır.
Vardiyalı Çalışma Sistemi Seçilir. "Lütfen Gün Seçiniz" yazılı alandan periyot oluşturulacak gün sayısı seçilir. 30 güne kadar gün sayısı seçilebilir.
- Gün sayısı personelin çalıştığı periyotu belirlemek için kullanılır.
Örnek 1: 8 saat vardiyalı 6 gün çalışan 1 gün izin yapan personel için eklenecek gün sayısı 6+1=7'dir.
Örnek 2: 12 saat vardiyalı 4 gün çalışıp 2 gün izin yapan personel için eklenecek gün sayısı 4+2=6'dır.
Dikkat edilmesi gereken konu personelin çalışma sistemindeki tekrar eden döngülerdir. 4 gün çalışmanın ardından 2 gün izin yapan personel günün sonunda tekrar 4 gün çalışarak 2 gün izin yapacağı döngüye devam edecektir. Gün sayısı buna göre belirlenir.
Bunun haricinde üst kısımda yer alan alanlar standart çalışma sistemi ile benzer şekildedir.
Aşağıdaki fotoğrafta 8 saatlik vardiya düzeninde haftada 6 gün 3 farklı vardiyada çalışarak 1 gün izin yapan bir personelin örnek çalışma sistemini görebilirsiniz. Standart çalışma düzeninden farklı olarak üst kısımda 3 farklı vardiya saatlerini belirleyebilir alt kısımda istediğiniz varyasyonda çalışma sistemi oluşturabilirsiniz.